Polku: MINÄ

(Päivittyvä teksti)

Lumi 23 v.

Kaikki nuoret eivät löydä heti omaa opinto- tai työpolkuaan yhteiskunnassa tarjolla olevista vaihtoehdoista. Joillakin esteenä ovat terveydelliset ja sosiaaliset haasteet kuten perheen vaikea tilanne. Nuori voi olla vaarassa syrjäytyä 1). Voi olla myös niin, että hän tarvitsee vain lisää aikaa selvittääkseen, kuka on ja mihin suuntaan haluaa edetä.

Tällaisessa tilanteessa on vaikuttavuustarinamme 23-vuotias Lumi, jonka kuviteltua matkaa hankkeen toiminnassa seuraamme. Juuri nyt Lumi on kuntouttavassa työtoiminnassa. Toisen asteen opinnot ovat keskeytyneet, koska ala ei tuntunut omalta. Tämä johti poissaoloihin ja niiden myötä ”kelkasta tipahtamiseen” myös sosiaalisesti. Lumi etsii itseään ja uutta suuntaa, minkä löytämisestä hän kokee kovia paineita ja ahdistusta.

Työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat henkilöt ikään, terveydentilaan tai elämäntilanteeseen katsomatta voivat kokea monenlaisia huonommuuden ja neuvottomuuden tunteita. Luonto ja luovuus ovat helposti saavutettavia tapoja muistaa ja hyväksyä itsensä ja tämänhetkinen tilanteensa, saada oivalluksia, käsitellä vaikeita tunteita ja saada näkymiä itselle mahdollisista tulevaisuuksista. Vaikutuksista on myös tutkittua tietoa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että nuorille aikuisille taide oli erinomainen työkalu tukahdutettujen tunteiden ja kokemusten terveeseen käsittelyyn. Runsaasti taidetta harrastaneet nuoret aikuiset olivat myös yhteiskunnallisesti aktiivisempia kuin taidetoimintaan vähemmän osallistuvat. 2)

Yksin ja yhdessä

Lumia jännitti tulla mukaan Polku-ryhmään. Vaikka jännityksestä juteltiin ohjaajan kanssa ennakkoon, aiheutti ensimmäinen kokoontuminen silti edellisenä iltana nukahtamisvaikeuksia. Koska tuleva toiminta kuulosti mielenkiintoiselta, Lumi saapui peloistaan huolimatta paikalle.

Hankkeen ryhmätoiminnassa hyödynnetään taide-, kulttuuri- ja luontolähtöisyyttä. Se voi toteutua esimerkiksi niin, että luovia, itsetuntemusta lisääviä tehtäviä tehdään luonnossa tai näyttelyvierailun herättämiä ajatuksia tutkitaan luonnonmateriaalien ja sanataiteen avulla. Asiakkaan polku etenee yksilötapaamisista kohti ryhmätoimintaa. Ryhmä tuottaa myös yhteistä hyvää esimerkiksi taidenäyttelyn muodossa.

Alussa Lumi päätti olla pääasiassa hiljaa ja vain kuunnella muiden jutteluita. Käsillä tekeminen oli kivaa eikä siinä tarvinnut välttämättä puhua muille kuin ohjaajille. Ryhmän kuluessa rohkeus lisääntyi pikkuhiljaa. Retkillä hän oli kuin kotonaan, sillä metsässä liikkuminen oli jo lapsuudesta tuttua puuhaa. Hänellä oli myös osaamista kuten tulentekotaito, jota tarvittiin eväiden valmistuksessa. Lumi huomasi, miten hyvältä tuntui olla tarpeellinen.

Ryhmästä löytyi myös ymmärrystä Lumin kokemalle ympäristöahdistukselle, sillä moni oli miettinyt ihan samoja asioita. He ideoivat ja valmistivat kierrätysmateriaaleista yhteisen tilataideteoksen, johon Lumi osallistui muotoilemalla ”suojapaikan” hyödyntäen vanhaa sateenvarjoa.

Ryhmän jälkeen

Lumin saamaan Voimapolku-muistikirjaan oli kertynyt monenlaisia muistoja ja tehtäviä. Viimeisellä tapaamiskerralla ohjaajien kanssa pohdittiin, mikä oli ollut hänelle merkityksellisintä. Hyvinvointireseptiin määrättiinkin lääkkeiksi riippumattoilua ja muistikirjan täyttämisen jatkamista. Yhdessä myös selvitettiin syksyllä kansalaisopistossa käynnistyvän kiinnostavan kurssin ilmoittautumisohjeet.

Hankeasiakkuuden päättyessä asiakasta ohjataan Hyvinvointireseptillä itselle mielekkääseen luonto- ja luovaan toimintaan. On tutkittu, että luonnosta löydettyjen elämysten ja kokemusten merkitys voi laajeta myös suurempaan yhteyteen, millä on vaikutusta oman elämäntarinan ja identiteetin muovautumiselle.3) Itsetuntemuksen, hyvinvoinnin ja osallisuuden lisääntyminen vaikuttavat työ- ja toimintakykyyn niitä vahvistaen ja ehkäisevät syrjäytymistä.

Lähteet:

  1. THL. Nuorten syrjäytymisen ehkäisy. https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/hyvinvointi-ja-terveys/nuorten-syrjaytymisen-ehkaisy
  2. All-Party Parliamentary Group on Arts, Health and Wellbeing 2017. Creative Health: The Arts for Health and Wellbeing. Inquiry Report July 2017 https://www.culturehealthandwellbeing.org.uk/appg-inquiry/Publications/Creative_Health_Inquiry_Report_2017_-_Second_Edition.pdf
  3. Yli-Viikari, A. & Lilja, T. 2016. Se metsä on täynnä kyyneleitä. Luonnon hyvinvointimerkityksiä jäljittämässä. Alue ja ympäristö 1/2016. https://aluejaymparisto.journal.fi/article/view/60683

Jätä kommentti

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑